Péče o dítě po porodu, porod a narození dítěte

První den doma

Je normální, že máte z okamžiku, kdy si své miminko přinesete poprvé domů, trochu obavy. Nebudete první novopečenou maminkou, která ještě nikdy nepřebalovala nebo neoblékala dítě do pyžamka. Většina z nás se to musela chvíli učit a většina z nás při tom dělala chyby! Ale nemusíte se bát. Vaše instinkty se projeví v okamžiku, kdy je budete potřebovat, a k úkolům, které jsou vám naprosto vzdálené, vždycky existuje spousta rad a pomoci.

ZVLÁDNETE TO!

První den či dva domácí péče o novorozence po porodu se novopečené mamince mohou zdát být trochu náročné. Zvládla jste zázrak zrození, prošla si porodem, poplakala si štěstím po narození děťátka a nyní držíte v náručí bezmocný uzlíček, který na vás ve všech svých potřebách závisí. Je možné, že jste do dnešního dne ještě nikdy nepřebalovala ani nedržela v náručí tak malé miminko. A teď tu stojíte, před sebou úkol stát se odbornicí na péči o novorozence okamžitě po porodu a učit se musíte za pochodu. S trochou vedení a přirozených mateřských instinktů se naštěstí péče o vašeho drobečka rychle stane vaší druhou přirozeností. Překvapíte sama sebe. Nebude trvat dlouho a všem budete říkat, že už si na život před porodem a bez miminka nedokážete vzpomenout.

NĚŽNÁ PÉČE O POKOŽKU

Pokožka novorozence je velmi citlivá a potřebuje šetrnou péči. Nejdůležitější je udržovat ji suchou a čistou. Plenku vyměňujte klidně po každém krmení nebo spánku či kdykoli vám to přijde nezbytné. Používejte pouze ty nejkvalitnější plenky, které pořádně vsáknou tekutinu, aby pokožka vašeho děťátka nebyla vystavena vlhkosti. Brzy po narození dítěte vám porodní asistentka pravděpodobně poradí, abyste v prvních několika týdnech používala na očištění zadečku miminka pouze vatu a teplou vodu (pokud z nějakého důvodu potřebujete použít čisticí ubrousky, přesvědčte se, že jsou „pro citlivou pokožku“ a „bez parfemace“). Vždy se přesvědčte, že jsou všechny záhyby pokožky čisté a suché. V porodnici vám také ukážou, jak se starat o pupík novorozence (má na něm pahýlek, který zbyl po pupeční šňůře, když byla po narození ustřižena, a který je stále připojený k pupíku). Zpočátku nebudete muset miminko koupat každý den. Stačí ho krátce namočit do teplé vody každé 3 až 4 dny. Po zbytek času bude stačit utírat obličejík, ručičky a nožičky namočenou žínkou. Novorozence budete však muset pravděpodobně vykoupat, jakmile naplní svou první plenku tzv. smolkou – to je dehtovitá lepkavá stolice, kterou miminko vyprodukuje krátce po narození!

NA CO NEZAPOMENOUT

Naslouchání vlastním instinktům vás dostane na tu správnou cestu, ale existuje několik základních pravidel, které by novopečení rodiče měli od porodu dodržovat:

  • Poskytujte podporu hlavičce. Krk dítěte to sám ještě nezvládne.

  • Krmte miminko, kdykoli má hlad. Jeho malý žaludek v této fázi ještě mnoho potravy neudrží, takže teď musí být mléko vždy k dispozici.

  • Ujistěte se, že není miminku horko ani zima a dodržujte všechna doporučení pro prevenci náhlého úmrtí kojence. (Klikněte zde a přečtěte si informace o syndromu náhlého úmrtí kojence.)

  • Nedělejte toho příliš mnoho příliš brzy. Vy i vaše miminko si potřebujete odpočinout a zůstat v klidu alespoň první týden po porodu. Dejte svému dítěti šanci se zotavit. Ať si pro změnu najde hora cestu k Mohamedovi!

Souhlas pro soubory cookies