Péče o předčasně narozené miminko: jak pomoci, aby vaše děťátko přibíralo na váze

Shelly Reese

Předčasně narozené děti potřebují využít každou kalorii, kterou dostanou! Tyto užitečné tipy a rady mohou pomoci vašemu maličkému dostat potřebnou výživu a také nabírat gramy a kilogramy v budoucnu.

Obohacené mléko a doplňky výživy

V prvních měsících života bude mít vaše miminko jasně a pevně stanovenou stravu. Bude-li malé, bude podle kliniky Mayo dostávat buď mateřské mléko, nebo speciální kojeneckou mléčnou výživu pro předčasně narozené děti, která má vyšší obsah tuku a proteinů než tradiční kojenecká mléčná výživa.

Mějte na paměti: žaludek vašeho miminka je malý, musíte ho proto krmit často. Abyste měli jistotu, že dostává dostatečnou výživu, sledujte jeho chování a kontrolujte mu plenky. Po každém krmení by mělo vypadat spokojeně a denně by mělo mít šest až osm stolic a nejméně šest až osm mokrých plenek.

Maximalizujte krmení, šetřete kalorie

I když svému děťátku nemůžete pomoci, aby přibíralo na váze tím, že změníte skladbu jeho potravy, můžete zapracovat na tom, aby bylo jeho krmení produktivnější.

Můžete mu také pomoci přibírat na váze, když se budete snažit, aby nevydávalo zbytečně kalorie. Pokud se bude vaše miminko trápit a rozčilovat nebo se bude snažit udržet si tělesnou teplotu, bude spalovat kalorie, které by jinak mohlo využít k růstu a přibírání na váze!

Metoda klokánkování, kdy rodič nosí dítě na hrudníku, podobně jako nosí klokani svá mláďata, je skvělým způsobem, jak své děťátko uklidnit a pomoci mu, aby zůstalo klidné. Podle Clevelandské kliniky bude vaše tělo ve skutečnosti reagovat tak, aby udrželo teplotu vašeho maličkého na optimálních hladinách. Blízký tělesný kontakt rovněž pomáhá předčasně narozeným dětem rychleji přibírat na váze, tvrdí Americká akademie pediatrů.

Každá maminka a tatínek chtějí mít jistotu, že jejich miminko má všechny potřebné živiny, aby mohlo dobře růst a prospívat, nemusíte se však bát. Vaše děťátko poroste – možná dokonce rychleji, než jste si kdy pomysleli!

Souhlas pro soubory cookies