Tipy a triky pro maminky, které očekávají, že porodí před termínem

Zjištění, že maminka čeká dvojčata, může přinést obrovskou vlnu emocí, včetně obav, že porodí dřív. Dozvěděla jsem se, že těhotenství, při kterém žena čeká dvojčata, trvá v průměru okolo 35 týdnů, přičemž 38 týdnů je považováno za řádný termín. Můj lékař mi řekl hned na začátku, že má pádné důvody domnívat se, že moje těhotenství bude trvat 38 týdnů.

Okolo 27. týdne jsem začala pociťovat kontrakce a také jsem se už začala trochu otevírat. Musela jsem ležet a dvakrát denně byly moje kontrakce sledovány prostřednictvím domácího monitorovacího systému. Můj lékař mi řekl, že děti donosím možná do 34. týdne, a abych očekávala, že budou s největší pravděpodobností předčasně narozená.

S partnerem jsme se podívali na novorozeneckou jednotku intenzivní a resuscitační péče (JIRP) ještě před tím, než jsem začala ležet, takže jsme byli připraveni na to, kdybych porodila dříve. JIRP může být se všemi těmi inkubátory, malinkými, předčasně narozenými miminky a tím vším pípáním nesmírně zdrcující.

Okolo 30. týdne jsem strávila jednu noc v nemocnici, kde jsem dostala steroidy, které měly pomoci ve vývoji plic miminek, a celou řadu léků na zastavení kontrakcí – k oddálení porodu došlo naštěstí až do 34. týdne a narodila se mi krásná miminka.

Každá z mých holčiček vážila kolem 2,3 kg. Týdny předcházející jejich narození byly nabité emocemi a já jsem byla hrozně ráda, že teď jsou zdravé a jsou tady se mnou.

Jednou z nejhorších věcí týkajících se mého předčasného porodu pro mě bylo, že jsem nemohla své dcery vzít hned do náručí. Porodila jsem holčičky před 19. hodinou, ale neviděla jsem je na JIRP téměř do půlnoci – kromě jednoho letmého pohledu na ně, kdy mi je přivezli v inkubátorech na kolečkách. Brooklyn jsem si mohla pochovat až druhý den a na pochování Bailey jsme si museli počkat dokonce do třetího dne. Obě holčičky měly zpočátku dýchací masky, hadičky na krmení a intravenózní kanyly, ale byly silné a vedly si velmi dobře.

Každý den udělaly nějaký pokrok, když se naučily jíst, udržely tělesnou teplotu a přibíraly na váze. Jako čerstvá maminka jsem byla velmi hrdá a nadšená, když dosáhly nějakého milníku ve vývoji. Znamenalo to totiž, že už jsou blíž k odchodu domů.

Pokud uvidíte své maličké na JIRP, mějte na paměti: tohle je to nejlepší místo pro vaše dítě, protože zde se mu dostane lékařské péče, kterou potřebuje. Využijte čas a naučte se, jak o své předčasně narozené děťátko pečovat a na všechno se vyptejte zdravotních sester. Čas ubíhá velmi rychle! Po 11 dnech jsme mohli přivítat naše holčičky doma!

Souhlas pro soubory cookies