Péče o předčasně narozené miminko: první týden vašeho děťátka doma

Shelly Reese

Příchod domů. Nastal den, na který jste se připravovali. Pokud se vaše miminko narodilo předčasně a strávilo v porodnici o hodně víc času, může se vaše radost mísit trochu s obavami. I když se možná malinko obáváte, co bude, mějte na paměti: lékař by vás nepropustil z porodnice, pokud by se nedomníval, že jste oba v pořádku.

Tady je několik kroků, které teď můžete udělat, abyste zmírnili stres – a maximalizovali radost – z příchodu domů.

1. Zkontrolujte si autosedačku

Při plánování příchodu domů chtějte, aby tým, který bude pečovat o vaše miminko, zkontroloval autosedačku. Možná, že bude potřeba ji upravit pomocí vycpávek nebo opěrek na hlavičku, aby hlavička dítěte zůstala v pozici, která zajistí volné dýchací cesty.

2. Zajistěte si vydání léků na předpis předem

Zajistěte si vydání léků na předpis pro předčasně narozené miminko několik dní před propuštěním z porodnice. Vzhledem k tomu, že vaše mysl bude pravděpodobně dost zmatená, vezměte si notes nebo notebook a zapište si telefonní čísla lékařů, termíny návštěv u lékařů a dávkování léků.

3. Ukliďte dům

Neblázněte, není potřeba svůj dům vystříkat odshora dolů čisticími prostředky (ty by mohly vaše miminko dráždit), ale proveďte důkladný a smysluplný úklid domu.

4. Zamyslete se nad domácími mazlíčky

Čerství rodiče bývají často nervózní, pokud mají vystavit své miminko zvířecímu miláčkovi. Než si přinesete miminko domů, dejte svému domácímu mazlíčkovi očichat přikrývku s vůní děťátka a nikdy nenechávejte psa ani kočku s miminkem samotné. Vzhledem k tomu, že plíce kojence mohou být citlivé na zvířecí chlupy nebo prach z jejich srsti, držte domácí mazlíčky mimo prostor na spaní.

5. Omezte návštěvy

Každý se bude chtít rozplývat nad novorozeným miminkem, nejprve však upřednostněte jeho a svoje potřeby. Nenechte si udělat z domu cirkus! Pomocí kalendáře naplánujte návštěvy a zajistěte, aby si před tím, než se budou vašeho miminka dotýkat, umyly ruce.

6. Přijměte nabídku na pomoc

Soused chce přinést dušené maso se zeleninou? S díky přijměte. Musíte veškerou svoji energii věnovat péči o své miminko a o sebe.

7. Nechte své miminko, ať si zvykne

Zhluboka se nadýchněte a nechte své miminko, aby si zvyklo na nové prostředí. Postarejte se o to, aby dostávalo hodně živin – předčasně narozené děti je třeba krmit častěji než děti narozené v řádném termínu – a aby spalo.

8. Zůstaňte doma

Imunitní systém vašeho miminka je křehký. Prvních pár týdnů omezte své vycházky na cesty k lékaři.

9. Vyhledejte pomoc

Péče o předčasně narozené miminko může být znepokojující. Nejste v tom však sami. Budete-li potřebovat poradit nebo vyslechnout, promluvte si se svým lékařem nebo se připojte ke skupině rodičů, kteří jsou ve stejné situaci. Někdy stačí, když vám někdo jenom naslouchá!

Souhlas pro soubory cookies