Návod, jak si přivézt předčasně narozeného novorozence domů

Jennifer Kelly Geddes

Konečně může vaše předčasně narozené miminko opustit porodnici! Tady jsou informace, které budete potřebovat vědět, abyste se dobře připravili na jeho příchod domů.

Ať už bylo vaše předčasně narozené miminko v porodnici několik dnů, nebo řadu týdnů, konečně jej přivítat doma, to je velký úspěch. Měli byste to oslavit úplně stejně, jako byste to oslavili u miminka narozeného v řádném termínu (pomocí balónků, velkých nápisů), ale také udělejte pár preventivních opatření, až se rozkoukáte.

Předčasně narozené miminko bude v průběhu raných týdnů a měsíců potřebovat speciálnější zacházení a pozornost věnovanou vývojovým milníkům. Abyste udrželi miminko v bezpečí (a vy si zachovali zdravý rozum), zapamatujte si tyto tipy a rady.

Klid a rozvaha Je normální mít trochu obavy, když si přinesete své předčasně narozené miminko domů, mějte však na paměti, že by s vámi nebylo, kdyby si váš lékař nemyslel, že je na to připraveno. Bylo z porodnice propuštěno, protože už je z nejhoršího venku, schopné samo dýchat, sát mléko z prsu nebo z lahvičky a také přibralo na váze.

Váš dětský lékař vám poskytne veškeré informace potřebné pro péči o ně, můžete však také kdykoli zavolat, jestliže budete mít nějaký dotaz či obavu.

Připoutejte se Většina předčasně narozených dětí je schopna cestovat domů v kojenecké autosedačce, i když pro některé je potřeba speciální kojenecká postýlka v případě přetrvávajících dýchacích obtíží. Vaše porodnice bude možná rovněž chtít prověřit, jakou plánujete používat sedačku nebo postýlku, a monitorovat čerstvě narozené miminko po dobu, kdy se v ní bude nacházet.

Některé autosedačky je třeba upravit kvůli opoře hlavičky miminka (pečlivě dodržujte pokyny výrobce pro instalaci a používání autosedačky).

Pšt, miminko spinká! Ne každé předčasně narozené miminko se leká jasných světel nebo hluku, možná však budete chtít v prvních týdnech po příchodu novorozence domů začít s tišším prostředím. Požádejte rodinu a přátele, aby počkali s návštěvou do té doby, než se s miminkem sžijete, zavedete běžný režim a budete se cítit pohodlně.

Vzhledem k tomu, že imunitní systém vašeho předčasně narozeného miminka se stále ještě vyvíjí, trvejte na tom, aby si všechny návštěvy před tím, než budou na vaše děťátko sahat, umyly ruce (jakákoli osoba se zřejmým nachlazením by pro tentokrát měla počkat).

Po přivítání vašeho sladkého drobečka doma si také nezapomeňte najít nějaký čas na sebe. Být čerstvou maminkou může být stresující, a to zejména pro rodiče předčasně narozeného miminka, tak se zkuste řídit starým rčením: Spěte, když vaše miminko spí, a domácí práce nechte jiným.

Souhlas pro soubory cookies