První procházka s předčasně narozeným miminkem

Caitlin Ultimo

Přivezení miminka domů bylo velmi radostnou událostí – i když trochu náročnou!

Teď, když roste, si možná nejste jisti, jestli už jste připraveni na to vzít ho ven, aby objevovalo ten velký svět. Přečtěte si, co všechno budete muset zvažovat, než vezmete své maličké ven, a jak to zařídit, aby byla vaše výprava bezpečná a pohodlná pro vás oba.

Prvních pár týdnů Jakmile si přinesete své miminko domů, je nejlepší ho držet uvnitř v tichém a klidném prostředí. Imunitní systém vašeho novorozence se stále ještě vyvíjí a kvůli nadměrné vzájemné komunikaci s návštěvami může být miminko náchylné k infekcím.

Omezte cesty ven na návštěvy lékaře a nechoďte nikam, dokud to vašemu předčasně narozenému miminku nedovolí dětský lékař.

Prvních pár měsíců Jakmile už bude imunitní systém vašeho novorozence dostatečně silný a váš lékař vám dovolí vzít miminko ven, pečlivě si vyberte, kam ho vezmete. Prvních několik měsíců se vyhněte velkým akcím nebo rodinným sešlostem – přátelé a rodina to myslí dobře, ale nemusí si uvědomovat, že vaše předčasně narozené děťátko potřebuje veškerou speciální péči. Velké obchody s potravinami a nákupní střediska mohou být rovněž příčinou možného přestimulování a nadměrného vystavení vlivu bakterií – a to dokonce i u dětí narozených v řádném termínu. Namísto toho vymyslete něco krátkého a příjemného: vezměte své předčasně narozené miminko na první procházku kolem bloku a z toho potom vycházejte.

Stříška a kryt na kočárek mohou poskytnout další ochranu před bakteriemi venku a cizími lidmi, které by lákalo si roztomilé miminko pohladit.

Bakterie Opatrnosti nikdy nezbývá. I když vaše předčasně narozené miminko roste a dělá pokroky ve vývoji, je stále důležité pamatovat na ochranu před bakteriemi. Důrazně upozorněte všechny lidi, že si nepřejete, aby „obdivovali“ vaše miminko příliš zblízka, a požádejte je, aby ho nezvedali z postýlky nebo kočárku ani ho nelechtali na bříšku.

Jednoduše jim vysvětlete, že musíte o své předčasně narozené miminko speciálně pečovat, aby dobře prospívalo, a oni to určitě pochopí. Také se postarejte o to, abyste vy sami neměli žádné bakterie – koneckonců s čímkoli přijdete do kontaktu, s tím přijde do kontaktu i vaše miminko.

Než budete miminko vyzvedávat z postýlky nebo kočárku, umyjte si nebo vydezinfikujte ruce, zvláště pokud jste právě zmáčkli tlačítko od výtahu nebo zaplatili šálek kávy. Pro mimořádnou opatrnost zamezte návštěvám přátel nebo příbuzných, kteří mají rýmu, a nepodávejte si ruce při představování s novými známými, máte-li předčasně narozené miminko s sebou.

Představování čerstvě narozeného miminka novým lidem a na různých místech bude zábavné pro vás oba – jenom mějte na paměti, že vaše děťátko při tom potřebuje speciální péči. Vaše předčasně narozené miminko nakonec své vrstevníky narozené v řádném termínu dohoní – s největší pravděpodobností v druhém roce života – takže nebudete muset pořád dělat mimořádná opatření ohledně péče o své maličké.

Pro tuto chvíli si se svým předčasně narozeným miminkem užívejte tuto krásnou dobu, kdy je vše na začátku, protože miminko vyroste rychleji, než si umíte představit!

Souhlas pro soubory cookies