Krmení předčasně narozeného miminka

Jennifer Kelly Geddes

Krmení novorozence je hlavní prioritou pro všechny čerstvé maminky, pro rodiče předčasně narozeného miminka je však co nejlepší výživa dvojnásob důležitá.

Udělejte vše pro to, aby vaše předčasně narozené děťátko často a v dostatečné míře pilo kojeneckou výživu nebo mateřské mléko, protože díky tomu bude moci přibývat na váze a dobře prospívat. Přečtěte si dále informace, které potřebujete znát pro krmení svého předčasně narozeného miminka.

Krmení je důležité kvůli živinám Vzhledem k tomu, že předčasně narozené miminko bývá často náchylnější k infekcím, budou mu ku prospěchu ochranné proteiny a protilátky, které se nacházejí v mateřském mléce. Díky kojení si můžete rovněž vytvořit s čerstvě narozeným miminkem silnou citovou vazbu.

Nemějte však obavy, nebude-li kojení možné nebo se rozhodnete nekojit: předčasně narozená miminka mohou zaručeně dobře prospívat i z umělé výživy s vysokým obsahem tuku, která je speciálně vytvořená pro předčasně narozené děti.

Pomalu, ale jistě Krmení předčasně narozeného miminka bude zpočátku pomalejší proces než krmení miminka narozeného v řádném termínu, protože předčasně narozené děti neumějí tak dobře zkoordinovat sání a polykání. Než opustíte se svým předčasně narozeným miminkem porodnici, dostanete od lékařů a sester jasné pokyny k tomu, kolik potravy a jak často ji potřebuje vaše miminko přijímat.

Budete-li mít nějaké obavy ohledně toho, zda vaše děťátko přijímá dost mléka, můžete je vzít k dětskému lékaři nebo laktačnímu poradci na převážení. A je dobré vědět, že jakmile bude vašemu novorozenému miminku 34 týdnů, mělo by umět přijímat mateřské mléko nebo umělou výživu mnohem lépe.

Sledujte signály Je snazší krmit klidné miminko, které má hlad, než miminko, které je neklidné a mává kolem sebe ručičkama. Počítejte s tím, že budete své předčasně narozené miminko krmit v malých dávkách každé dvě až tři hodiny a všímejte si známek hladu pro případ, že bude potřebovat jíst dříve.

K obvyklým příznakům hladu patří sání pěstičky nebo prstů pusinkou dítěte. Některá miminka je třeba na krmení v noci nebo ze zdřímnutí přes den budit, zeptejte se tedy svého pediatra, zda vaše předčasně narozené miminko patří k těmto případům.

Krmení předčasně narozeného miminka se může zpočátku zdát jako složitý úkol, ale jakmile tomu přijdete na kloub, budete se moci uvolnit a užívat si tento společně trávený čas. A nezapomeňte do celého procesu zapojit i tatínka! Může podávat lahvičku, postarat se, aby si miminko odříhlo, nebo vyměnit plenku, což je fáze, která nevyhnutelně následuje.

Souhlas pro soubory cookies