Masážní techniky pro předčasně narozené děti

Cherry Bond

Pomocí masáže můžete své miminko zklidnit a utišit, protože tím snížíte emocionální a fyzické vypětí a podpoříte lepší spánek. Masáž lze také používat k zmírnění plynatosti, zácpy a koliky. Může rovněž pomoci uvolnit zacpaný nos a zmírnit zalepení očí.

Ve skutečnosti masáž stimuluje celý systém kojence a podporuje zdravý růst a vývoj!

Masážní pohyby lze rovněž upravit i pro předčasně narozená miminka. Dříve než začnete s masáží svého novorozence, poraďte se se svým lékařem nebo zdravotní sestrou v nemocnici kvůli zajištění bezpečnosti a zeptejte se, jestli je tu personál školený v oblasti kojeneckých masáží, který vám může poradit.

Než budete pokračovat, je důležité rozpoznat signály, které vám vaše miminko dává, a které naznačují, že je připraveno na dotek, a je třeba vědět, jak ho uklidnit a připravit na masáž.

Mějte na paměti tato důležitá fakta Začněte v tělesné partii, kde vaše miminko podle vás pozitivně reaguje na dotek. Hlavička, ručičky a chodidla bývají často favoritem.

• Vždy začněte až tehdy, reaguje-li pozitivně na dotek. Nejlépe v době, kdy miminko není moc hladové nebo naopak plné. Pokud se vaše miminko nebude cítit dobře nebo nebude mít dost energie na masáž, nedovolí vám to. • Začínejte jemně, ale pevně. • Pohyb by měl být pozitivní, pomalý a rytmický. Rychlé, lehké a jemné poťukávání konečky prstů může podráždit. Pomalejší, jemnější dotek připomínající držení obvykle více uklidňuje. • Zkuste jedno pomalé poťukání za určitou dobu • Pokračujte v masáži pouze tehdy, bude-li vaše miminko spokojené – pokud bude mít masáž příliš stimulační účinky, vraťte se na chvíli ještě k držení.

Masáž chodidel: jak na to Tato masáž chodidel může být uklidňující. Pomáhá uvolnit napětí v nohou a lze ji rovněž použít na ruce. Masáž chodidel pomáhá vašemu miminku protáhnout si (uložit) nožičky a chodidla do uvolněné polohy. Masáž ručiček vašeho miminka mu může pomoci, aby si dalo paže a ruce do uvolněné polohy k svému obličeji nebo horní části těla a k pasu.

  1. Začněte tím, že se zeptáte, zda děťátko souhlasí.

  2. Svlékněte miminko pouze v těch partiích, které chcete masírovat. Paže miminka zabalte do prostěradla nebo tenké přikrývky tak, aby si mohlo sát prstíky pro uklidnění. Ujistěte se, že bude mít něco pod nohama jako oporu, kdyby si je chtělo najednou natáhnout. Většina miminek se cítí velice zranitelná na zádech, takže dejte své děťátko na bok a opřete je o stěnu dětské postýlky nebo inkubátoru. Pokud ho můžete držet, pohodlně ho zachumlejte do měkkého polštáře ve svém náručí a přikryjte ho.

  3. Rychle rozetřete ve svých rukou trochu oleje (viz níže).

  4. Přitáhněte pokrčenou nožičku miminka k tělu, vezměte jedno chodidlo do ruky a pomáhejte s uvolněním tak, že je budete jemně a klidně držet ve své teplé dlani. Tohle může být pro vaše miminko velmi uklidňující, uvolňující a nápomocné.

  5. Opřete nožičku miminka chodidlem o vaši dlaň. Začněte pomalu masírovat od kotníku k prstům na nohou po celé horní části jeho malé nožičky. Tlačte jemně, ale jistě pomocí palce nebo ukazováčku. V případě ručiček miminka postupujte stejným způsobem, přičemž začněte u hřbetu rukou a potom postupujte k prstům.

  6. Vezměte chodidlo miminka do dlaní stejným způsobem jako v kroku 5. Velice pomalu dělejte kroužky okolo kotníků po obou stranách chodidel (nebo zápěstí, pokud budete masírovat ručičky).

  7. Zatímco budete v dlaních držet chodidlo, jemně masírujte každý prst (dávejte pozor, abyste miminko nepolechtali na chodidle). Budou-li prstíky příliš citlivé na to, abyste je masírovali každý zvlášť, zmáčkněte je jemně všechny dohromady, abyste je uvolnili. Nebo jenom jemně podržte prstíky miminka ve svých teplých rukou.

  8. Pomocí palce a ukazováčku, mezi nimiž budou prstíky miminka, třikrát trochu stiskněte. Potom sklouzněte ukazováčkem/palcem směrem dolů doprostřed chodidla a třikrát stiskněte.

  9. Vezměte do dlaní celé chodidlo a otáčejte kotníkem miminka pomalým krouživým pohybem, aby došlo k uvolnění veškerého napětí v kotníku a chodidle.

  10. Držte chodidlo stále ve svých dlaních a dokončete masáž pomalými pohyby po celé horní části chodidla (nebo hřbetu ruky), přičemž se pohybujte od prstů ke kotníku.

  11. Masáž ukončete stejně, jako jste ji začali: jenom držte chodidlo v dlani své ruky.

  12. Po masáži navlékněte miminku ponožky nebo botičky, aby jeho nožičky zůstaly v teple a uvolněné. Poděkujte svému děťátku, aby začalo chápat, že jste spolu prožili něco velmi speciálního.

Několik upozornění Doba masírování děťátka se může lišit v závislosti na tom, jak se vaše miminko v určitou dobu cítí. Jedna či dvě minuty masírování mohou stačit a zpravidla stačí v době určené k masáži masírovat jednu partii těla.

• Masáž může mít jak stimulační, tak relaxační účinky, takže sledujte známky přestimulování nebo signály „odmítání“ od svého dítěte. • Nezačínejte, pokud má děťátko zvýšenou teplotu nebo vypadá unaveně či nemocně. • Miminka, která už se chystají k odchodu domů po dlouhém pobytu na jednotce novorozenecké intenzivní a resuscitační péče mohou být anemická a mohou potřebovat hodně energie na rozvoj svých dovedností v oblasti krmení. V takovém případě pro ně může být masáž v této fázi vývoje příliš velkou zátěží. • Buďte vnímaví k jazyku miminka (náznakům nebo signálům), protože to je pro bezpečnou a úspěšnou masáž zásadní. Zeptejte se instruktora masáží, jelikož ti tyto náznaky dobře znají.

Souhlas pro soubory cookies