Ve finiši. Poruchy zažívání v těhotenství – problémy, které lze zmírnit

Teď, když jste ve třetím trimestru, můžete být kvůli svému zvětšujícímu se bříšku více zadýchaná nebo trpět pálením žáhy a zažívacími potížemi. Jak zařídit, aby byly vaše poslední tři měsíce pohodlnější a příjemnější? Čtěte dál! Už jste v cílové rovince! Vaše bříško se každý den zvětšuje s tím, jak vaše děťátko v děloze roste. Shledání s miminkem je blíž než kdy předtím. Ještě před porodem ale budete muset pravděpodobně přečkat několik nových bolestí. Vyšší váha a tlak s sebou přináší řadu potíží, jako je např. dýchavičnost a problémy se zažíváním. Tyto nepříjemnosti s největší pravděpodobností ustoupí, jakmile budete mít cílovou rovinku za sebou. Existují však opatření, která vám mohou poslední týdny těhotenství co nejvíce usnadnit.

Zadýchávání

Zvětšující se děloha vám tlačí na bránici, takže dýchání může být náročnější. Asi zjistíte, že bez zadýchání nedokážete vyjít ani schody. Nejlepší je si z toho nic nedělat a snažit se nepřehřívat, abyste omezila své těhotenské bolesti.

Některé ženy mají také problémy s dýcháním, když si lehnou. Pokud je to i váš případ, zkuste spát v polosedu a podložte se polštáři, které vám v této poloze poskytnou podporu. Dýchavičnost bývá v posledním trimestru většinou normální. Pokud však máte obavy, promluvte si s lékařem.

Pálení žáhy a zažívací potíže

Tyto dvě žaludeční nepříjemnosti udeří obvykle ve třetím trimestru. Pro některé ženy je to poprvé, kdy mají v těhotenství potíže se zažíváním, a je to pro ně velké překvapení. Proč teď? V těhotenství se celý zažívací a trávicí systém zpomaluje. V důsledku toho se svaly žaludku a jícnu (trubice vedoucí z úst do žaludku) uvolňují. Proto se trávicí kyseliny, které většinou zůstávají v žaludku, vrací zpět až do jícnu a úst. Tyto kyseliny vás pálí v krku (říkáme tomu pálení žáhy) a v ústech vám zůstává nepříjemná chuť snězených potravin a žaludečních šťáv.

Abyste v těhotenství předešla pálení žáhy a zažívacím potížím, vyzkoušejte tyto tipy, které vám od některých potíží uleví: • Jezte malé porce a často. Žaludeční kyseliny budou zaměstnány trávením a nebudou se vracet zpět. • Vyhýbejte se tučným potravinám. • Po jídle zůstaňte ve vzpřímené pozici (gravitace pomáhá!). • Nejezte těsně předtím, než si jdete lehnout. • Žvýkejte žvýkačku, abyste překonala hořkou chuť v ústech. • Neužívejte žádné přípravky ve volném prodeji, jako např. antacidy, aniž byste se předtím poradila s lékařem nebo lékárníkem.

Více informací o tom, co se v druhém trimestru děje, naleznete v sekci Už to máte skoro za sebou: Třetí trimestr.

Souhlas pro soubory cookies