Spánek během těhotenství a problémy s častým močením. Nechte spící maminky odpočívat

Špatně spíte? Je těžké v těhotenství spát nerušeně, když miminko kope, vy musíte neustále chodit na záchod a obtížně hledáte pohodlnou polohu ke spaní. Nabízíme na pomoc několik tipů. „Odpočívejte“ je bezvadná rada, ale lehko se řekne a daleko hůř udělá. Rostoucí, aktivní miminko a hormonální změny mohou značně komplikovat v průběhu těhotenství usínání a rušit váš spánek. A když konečně usnete, miminko vás často probudí. Uvádíme proto několik rad, jak se s těmito obtížemi vypořádat.

Neklidný spánek

Je často obtížné, zejména v třetím trimestru, najít pohodlnou polohu ke spánku. Zkuste si lehnout na bok s polštářem mezi koleny na podporu bederní páteře. Obložte se polštáři podél celého těla tak, abyste se o ně mohla pohodlně opřít. Některým ženám pomáhá při spaní dostatek polštářů pod hlavou a kolem sebe.

Časté močení

S přibývajícími týdny těhotenství bude potřeba močení stále častější, a to i v noci. Způsobuje to rostoucí děloha tlačící na močový měchýř. Neomezujte pití tekutin přes den, ale zkuste pít o něco méně před spaním.

Někdy mohou k častému močení přispět infekce močových cest. V tom případě bývá potřeba častého močení spojena s dalšími symptomy, například pocitem, že musíte jít urgentně na záchod, nebo pociťujete při močení bolest, případně pálení. Pokud pozorujete tyto symptomy, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který vám provede testy moči pro zjištění případné infekce.

Aktivita miminka

Pohyby miminka vás mohou v noci budit. S tím se nedá nic dělat a ani se vám nechce s tím něco dělat. Hýbající se miminko je zdravé miminko. Při zpomalení nebo zastavení pohybů se začneme strachovat o jeho zdraví. Takže i když pohyby děťátka mohou narušovat spánek, jsou znakem toho, že je vaše maličké zdravé! Jestliže vás miminko budí v noci, zkuste se prospat přes den. Osvěží vás i krátký spánek.

Útlak nervů Všechny ženy v těhotenství zadržují vodu (a vznikají tak otoky). Je to sice normální, ale může to vyvolávat tlak na některé nervy. Například může dojít k útlaku nervů procházejících z předloktí do ruky a prstů (syndrom karpálního tunelu). Bolest je obvykle nejhorší časně ráno, ale může vás budit i v noci. Pomoci může dlažka nebo ortéza na zápěstí. Případně si zkuste podložit paži polštářem.

Tipy pro nerušený spánek Následujících několik dalších rad vám může zajistit nerušený spánek: • Zcela vynechejte kofein. • Každý den si trochu zacvičte. Studie ukazují, že pravidelný pohyb přispívá k lepšímu spánku. Pro těhotné ženy je ideální chůze. Více informací o cvičení během těhotenství viz „Začněte cvičit!“. • Vypijte těsně před spaním sklenici teplého mléka.

V žádném případě si neberte prášky na spaní, ani volně dostupné. Dříve než začnete jakékoli prostředky užívat, poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Souhlas pro soubory cookies