Ranní nevolnosti v prvním trimestru. To je ale divný pocit!

Je vám nevolno? Nejste v tom sama. Více než polovině všech těhotných žen je ráno špatně od žaludku. Máme pro vás ale dobrou zprávu: obvykle to končí po prvním trimestru. Do té doby vám nabízíme několik strategií, které mohou pomoci.

Ranní nevolnost jako příznak těhotenství Och... ten pocit žaludku na vodě! Jako by bylo člověku špatně z čehokoli – zvláště z ranních pachů, z pouhého pohledu na snídani či jen ze samotného pomyšlení na jídlo. Asi se ptáte: Jestli takhle vypadá těhotenství, kdo by pak chtěl být těhotný? A proč musí tak důležitou životní událost doprovázet neustálá nevolnost? Je něco špatně?

Ranní nevolnost: Co znamená

Nevolnost, někdy provázená zvracením, je běžným příznakem prvního trimestru těhotenství. Ranní nevolností trpí v prvním trimestru více než polovina všech žen. Nevolnost je nejen normální, ale je to obvykle raný příznak těhotenství a známka toho, že těhotenství probíhá zdravě.

Často se mluví o „ranní nevolnosti“, protože ráno je právě tou dobou, kdy jsou tyto příznaky nejhorší. Nevolnost a pocit na zvracení můžete mít v těhotenství ale kdykoli během dne. Má se za to, že tyto příznaky způsobuje těhotenský hormon hCG, který produkuje vyvíjející se placenta a který pomáhá těhotenství udržet. K ranní nevolnosti v prvním trimestru však může také přispívat nízká hladina cukru v krvi, vyšší obsah kyselin v žaludku, stres a únava.

Strategie prevence

Prevence je tím nejlepším způsobem, jak s ranní nevolností v raných fázích těhotenství zatočit. Nechávejte si u postele obyčejné sušenky, krekry, nebo dokonce kousek čokolády a snězte něco ihned, jak se probudíte. Zvednete si tak hladinu cukru v krvi, ještě než vstanete. Místo tří velkých jídel denně jezte pět až šest menších, čímž se vyhnete prázdnému žaludku a udržíte si stabilní úroveň cukru v krvi. Přesvědčte se, že vaše strava obsahuje dostatečné množství bílkovin (maso, ryby, vejce, sýr) a složených uhlohydrátů (ovoce, zelenina, obiloviny), které uspokojí požadavky na zdravý vývoj dítěte.

Někteří odborníci doporučují jako prevenci proti nevolnosti užívat 75 až 100 miligramů vitamínu B6. Vyhýbejte se kořeněným nebo mastným jídlům, přehřívání a nadměrnému pocení a dopřávejte si dostatek odpočinku.

Jak si poradit s nevolností

Pokud je vám nevolno, vyzkoušejte toto: • Uvolněte se. Dýchejte pomalu – nadechujte se nosem a vydechujte ústy – nebo vyzkoušejte vizuální představy a zaměřte se na něco příjemného. • Vyhýbejte se očnímu, čichovému a chuťovému kontaktu s potravinami nebo jinými látkami (jako je např. tabákový kouř), po kterých je vám nevolno. • Cucejte nebo kousejte kousky ledu, uždibujte zázvorovou sušenku nebo cucejte čerstvě nakrájený citron. • Pokud máte při čištění zubů pocity dávení, používejte místo toho ústní vodu. Ústní vodu používejte na osvěžení dechu často. • Vyzkoušejte vypít sklenici mléka nebo dvě kalciové tablety, aby se neutralizovaly kyseliny ve vašem žaludku. • Dejte si na krk studený ručník nebo balení ledu. • Vyzkoušejte zázvor, přírodní lék na nevolnost. Nastrouhejte si ho na zeleninu nebo jiné jídlo. • Pijte heřmánkový nebo zázvorový čaj. • Dodržujte pitný režim, i když nebudete zrovna chtít zapíjet tuhou stravu. Nebudete tak při jednom jídle míchat tuhou stravu a tekutiny. • Palci si zatlačte na kosti ve spodině lebeční vzadu na krku, hned za ušima, nebo si na tyto oblasti přiložte led. • Vyzkoušejte náramky Sea-Band, což jsou asi 3 cm široké elastické náramky na zápěstí. Každý náramek obsahuje malé tlačítko, které po stisknutí vyvíjí na zápěstí tlak, čímž ulevuje od nevolnosti. Náramky Sea-Band zakoupíte v některých lékárnách.

Dívejte se dopředu

Dobrou zprávou je, že u většiny žen ranní nevolnost končí čtvrtým měsícem těhotenství, jakmile se hladina hormonů začne trochu snižovat. Pokud budou vaše příznaky nevolnosti a zvracení výrazné (bude k nim docházet jednou nebo dvakrát denně), budou vám úplně bránit v jídle a pití nebo neskončí po prvním trimestru, informujte svého lékaře. Můžete mít závažnější problém, jako je např. těhotenská hyperemese, která vyžaduje orální nebo nitrožilní podání léků.

Souhlas pro soubory cookies