Vývojová stadia těhotenství. Jak se v těchto týdnech připravujete na mateřství.

Příprava na roli maminky Věděla jste, že se častěji budíte v noci nejen kvůli plnému močovému měchýři? Změnami návyků při spaní a jiných činnostech se vaše tělo připravuje na novou roli maminky. Zvykání si na přerušovaný spánek a reagování na potřebu vašeho těla odpočívat a relaxovat je jako generální zkouška na první týdny mateřství.

24HODINOVÉ POHODLÍ A PÉČE Je těžké si představit, jak to bude vypadat, až se miminko narodí, protože teď mu vaše tělo automaticky poskytuje nepřetržitou péči a pozornost. Děloha je úžasná věc! Umí plnit veškeré potřeby miminka ve všech fázích těhotenství: světlo a teplota jsou ideální, zvuky nejsou nikdy příliš hlasité, spánek a potrava přicházejí automaticky a všechno tlumí tekutina. Při zdravém těhotenství není na světě lepšího místa! Způsob, jakým vaše tělo reaguje a přizpůsobuje se, aby udržovalo prostředí v děloze ideální pro vývoj miminka v jednotlivých týdnech těhotenství, je hotový zázrak.

PROČ SE NESTRESOVAT Je přirozené, že budoucí maminka bývá zvědavá, nebo se dokonce obává, jak zvládne tu obrovskou odpovědnost zajistit všechny potřeby a pohodlí novorozeňátka. Naštěstí získáte nevědomky určitou praxi už během těhotenství. To, co zažíváte v těhotenství, a způsob, jakým reagujete na měnící se požadavky svého těla, vás zároveň připravuje na péči o čerstvě narozené miminko. Například v momentě, kdy pocítíte náhlé, pravidelné záchvaty hladu. Při zdravém těhotenství vaše tělo přímo volá po jídle a ať zrovna děláte cokoli, musíte se zastavit a najíst. Stejně tak si zvykáte na to, že musíte v noci často měnit polohu nebo jít na toaletu. Všechno, co probíhá v jednotlivých fázích těhotenství, je ideální přípravou na život s novorozeňátkem! Stejně jako vy i vaše maličké bude mít neodkladné potřeby a vyžadovat okamžitě jídlo nebo přebalení. A když náhodou propuknete z ničeho nic v pláč, pamatujte, že i vaše novorozeně bude plakat, když bude unavené nebo přemožené různými pocity. Budete-li vnímat miminko jako součást sebe sama, stane se péče pro vás péče o něj tou nejpřirozenější věcí na světě.

Souhlas pro soubory cookies