3 běžné potíže se spánkem u nastávajících maminek

Zůstat odpočatá v těhotenství se některým ženám snáz řekne, než splní. Rostoucí bříško, aktivní dítě a hormonální změny mohou komplikovat usínání i spánek. Níže popisujeme některé běžné poruchy spánku v těhotenství a postupy, jak jim čelit.

1. Převalování a obracení se v posteli

V těhotenství je jedním z nejčastějších problémů při spánku – zejména ve třetím trimestru – hledání pohodlné polohy na spaní.

Zkuste si lehnout na bok s polštářem mezi koleny, čímž získáte oporu pro křížovou oblast zad. Můžete si také koupit tzv. body pillow, dlouhý polštář, který lze vytvarovat tak, aby kopíroval vaše tělo po celé jeho délce, a který poskytne oporu tam, kde to nejvíc potřebujete. Některým ženám se uleví, když spí v mírně zakloněné poloze se spoustou polštářů za zády a kolem sebe.

2. Časté močení

Čím jste v těhotenství dále, tím častěji budete muset močit – a noc pravděpodobně nebude výjimkou!

Potřeba močení se zvyšuje tak, jak vaše rostoucí děloha stále více tlačí na močový měchýř. Během dne nejspíš nechcete snížit příjem tekutin, ale můžete zkusit omezit pití těsně před spaním.

Ve většině případů je časté močení jen příznakem těhotenství. Ale měla byste vědět, že i infekce močových cest má tento efekt. Frekvence ale není jediným příznakem infekce močových cest: Můžete mít dojem, že musíte jít na záchod okamžitě (tzv. „nutkání“) a při močení pociťovat bolest nebo pálení. Máte-li jiné příznaky než časté močení, obraťte se na svého lékaře. Vyšetří vám moč, aby zjistil, zda netrpíte bakteriální infekcí.

3. Aktivita vašeho dítěte

Některé ženy v noci budí pohyby dítěte. Zde v podstatě neexistuje nic, co byste mohla udělat. A ani byste nechtěla, protože pohybující se dítě je obvykle zdravé dítě!

Když se miminko přestane hýbat nebo se jeho pohyb zpomalí, začínáme se obávat o jeho zdravotní stav. Takže i když to pro vás může být frustrující, ve skutečnosti to znamená, že vaše maličké se těší dobrému zdraví! Pokud vám miminko nedá spát celou noc, můžete se pokusit vyspat během dne. Dokonce i krátké zdřímnutí vás osvěží.

Rady pro dobrý spánek

Zde je několik dalších rad, jak se pořádně vyspat:

• Vynechejte kofein. • Studie ukazují, že pravidelné cvičení zlepšuje spánek. Chůze je pro těhotné ženy skvělou volbou. • Zkuste před spaním vypít sklenici teplého mléka. • A nakonec, neužívejte na spaní žádné volně prodejné léky ani bylinné přípravky. Než se začnete léčit sama, vždy se poraďte se svým lékařem.

Souhlas pro soubory cookies