Rady pro těhotné. Těhotné ženy a sex. Fakta o sexu v těhotenství

Sex je pro vás dobrý! / Sex vám udělá dobře! Jedná se o dobré cvičení pro celé tělo, při kterém se do krevního řečiště uvolňují endorfiny a vy se budete cítit uvolněnější a šťastnější. Když budete s partnerem experimentovat při různých pozicích, je to také skvělý způsob, jak přijmout svou měnící se postavu. Pokud nemáte v těhotenství žádné komplikace, můžete si intimní zábavu užívat až do termínu porodu.

JE SEX BEZPEČNÝ? Řekněme si to na rovinu – do stavu, ve kterém se nyní nacházíte, vás dostal sex! A už dlouho je to přirozená součást vašeho vzájemného vztahu s partnerem. Jakmile ale páry čekají miminko, řada z nich se obává, že sex v těhotenství by mohl dítěti ublížit nebo vyvolat předčasný porod. Tady je jedna dobrá rada pro těhotné: Buďte si jistá, že pokud v těhotenství nemáte nějaké konkrétní komplikace, je sex bezpečný. Je to příjemné cvičení pro tělo i mysl, pomůže vám zvyknout si na vaši měnící se postavu a oblíbit si ji. Těhotné ženy, které mají často sex, naopak uvádějí, že se v těhotenství cítí obzvlášť sexy. V těhotenství budete mít pravděpodobně citlivější pokožku, hlavně na prsou a v jiných erotogenních zónách, takže sex může být právě teď výjimečný. Vlastně můžete dokonce zjistit, že „na to máte chuť“ častěji než obvykle! To je skvělá zpráva pro vás i vaše dítě. Nezapomínejte, že když zažíváte potěšení, vaše tělo uvolňuje endorfiny, díky kterým se budete cítit dobře. A tyto pozitivní pocity se předávají i na drobečka, který roste uvnitř vašeho těla.

CO ČEKAT Vaše děloha se při orgasmu stahuje, čehož si můžete i nemusíte být vědomá. Pokud v těhotenství ucítíte pocity stahování v břiše, nemusíte si dělat starosti. Tyto lehké kontrakce nejsou pro těhotné ženy ani jejich vyvíjející se děti nebezpečné. Je to dokonce dobré cvičení na porod! Můžete také zjistit, že po pohlavním styku je právě v důsledku těchto jemných kontrakcí vaše dítě velmi aktivní. Po sexu mohou těhotné ženy také někdy mírně špinit. Ke špinění může v těhotenství docházet snadněji, protože děložní čípek je prokrven miliony drobných vlásečnic, z nichž některé mohou při styku popraskat.

KDY SE BÁT Pokud nepřestanete špinit ani po několika hodinách nebo špinění nabude na intenzitě, zavolejte o radu svému lékaři. Nedělejte si přehnané starosti. Zřejmě vám jenom poradí, abyste si dala nohy nahoru a od postelového skotačení si na pár dní odpočinula! Pokud u vás bude docházet ke spontánnímu krvácení nebo špinění i jindy během těhotenství, je dobré si pohlavní styk odepřít, dokud lékař nestanoví příčinu. Obecně však, co se sexu týče, vám vše přeje! Dál si vzájemně užívejte svých těl a využijte nocí, kdy jste spolu sami, na maximum!

Souhlas pro soubory cookies