Jak řešit spánek: od 7 do 9 měsíců

Má vaše dítě problém jít večer do postele? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou dítě snadno poslat do říše snů.

Pokud vaše dítě nespí dobře, zřejmě nevěnujete dostatek času počítání oveček. V sedmi až devíti měsících už většina dětí naštěstí spí delší dobu, než tomu bylo, když se narodily. Pokud se ale zdá, že ukládání dítěte do postele je pravidelná bitva (nebo pokud musíte kvůli jeho nočnímu pláči často vstávat z postele), je zřejmě čas se znovu podívat na jeho spánkový režim. Zde je několik řešení, která pomohou všem v klidu se vyspat.

Dodržujte spánkový režim Děti, které mají před nočním spánkem zavedenou rutinu, spí lépe. Zkuste proto zavést nějaký uvolňující rituál a držte se ho. Večerní hry udržujte v klidném a tichém režimu a potom se věnujte aktivitám předcházejícím spánku. Můžete dítě vykoupat, číst mu knížku, zazpívat ukolébavku nebo si společně prohlédnout rodinné album.

Ať už si zvolíte cokoli, dělejte to samé ve stejném pořadí každý večer. Oblíbené aktivity dítěte si vždy nechte na konec. (Rada: Tahle večerní aktivita je i pro zaneprázdněné maminky skvělým způsobem, jak se zklidnit!)

Je to náročné – ale buďte vytrvalá Vaše dítě si začíná uvědomovat, že jít do postele znamená být samo, a to se mu nelíbí. A výsledek? Vzlykání a křik, které vás bolí u srdce. Instinktivně budete zřejmě chtít běžet a vzít dítě do náručí, ale nejlepší je několik minut počkat a až pak se do ložnice vrátit. Dáte tak dítěti šanci, aby usnulo samo.

Pokud přece jen půjdete dítě zkontrolovat, uklidněte ho, ale neberte ho do náručí, protože tím si můžete celý rituál před usnutím zbourat a začínat zase od začátku. Aby si dítě nezvyklo usínat jen, pokud jste s ním v místnosti, zůstaňte pouze dvě až tři minuty a pak se potichu vraťte.

Dokonalé načasování Zorganizujte svou večerní rutinu tak, abyste dítě ukládala do postele, když je ospalé, ale stále vzhůru. Pomůžete mu tak, aby si zvykalo, že usíná v postýlce, a ne u vás v náručí. A když se v noci vzbudí (což je v tomto věku naprosto normální), nebude jeho opětovné usnutí záviset na tom, jestli ho pochováte nebo pohoupáte. Pamatujte, že tyto problémy se vyřeší samy. Do té doby buďte vytrvalá a mějte na paměti širší souvislosti.

Souhlas pro soubory cookies