Obtíže, které přináší třetí trimestr

Nacházíte se v cílové rovince! Jak miminko uvnitř dělohy roste, vaše bříško se každým dnem zvětšuje. Chvíle, kdy svoje miminko uvidíte, je už na dosah, ale do porodu se ještě asi budete muset vyrovnat s několika novými obtížemi!

Zvýšení hmotnosti a tlaku přináší řadu typických potíží jako dušnost a problémy s trávením. Tyto nepříjemnosti s největší pravděpodobností zmizí hned po porodu, ale existují způsoby, které vám mohou pomoci k co nejhladšímu průběhu posledních měsíců do porodu.

1. Dušnost nebo zadýchávání

Protože se vaše děloha zvětšuje, roste směrem nahoru v břišní dutině a tlačí na bránici, může se vám hůře dýchat. Možná zjistíte, že nevyjdete do patra, aniž byste se zadýchala. Nejlepší je brát věci s nadhledem a nic nepřehánět.

Některé ženy mají problémy s dýcháním, i když si lehnou. Pokud je to váš případ, zkuste spát napůl vsedě a jako oporu použijte polštáře, které rozmístíte kolem sebe. Dušnost v posledním trimestru je téměř ve všech případech normální, ale pokud vás to zneklidňuje, poraďte se se svým lékařem.

2. Pálení žáhy a zažívací potíže

Tyto dvě žaludeční potíže, které vzájemně souvisejí, obvykle nastupují ve třetím trimestru. U některých žen se problémy s trávením poprvé objevují až nyní a je to pro ně velké překvapení.

Proč právě teď? Během těhotenství se celý gastrointestinální systém zpomaluje. V důsledku toho svaly žaludku a jícnu (trubice vedoucí z úst do žaludku) povolují a dovolí, aby se trávicí kyseliny, které za normálních okolností zůstávají v žaludku, vracely zpět nahoru do jícnu a úst. Kyseliny vyvolávají pocit pálení v krku (i když se anglicky nazývá „heartburn“, nemá nic společného s vaším srdcem). Máte pak v ústech příšernou chuť zkaženého jídla a žaludečních kyselin. Jde o poruchu trávení.

Chcete-li zabránit pálení žáhy a poruchám trávení, zkuste následující doporučení:

• Jezte častěji menší porce jídla a mezi jídly si dopřejte ještě svačinky. Tak budou žaludeční kyseliny pracovat na trávení místo toho, aby způsobovaly potíže. • Vyvarujte se tučných jídel. • Po jídle zůstaňte ve vzpřímené poloze (gravitace pomáhá!). Nevečeřte těsně před spaním. • Abyste se zbavila hořké chuti v ústech, žvýkejte žvýkačku.

Než byste začala ve velkém užívat antacida, poraďte se se svým lékařem.

Souhlas pro soubory cookies