Pět tipů na těhotenskou stravu

Staré rčení „jíst za dva“ neznamená naložit si na talíř dvojnásobnou porci. Znamená to jíst dvakrát tak dobře!

Získat dvakrát tolik výživných látek z každého sousta je chytrý postup, když čekáte miminko. Co však je nejlepší k zakousnutí v těhotenství? Čtěte dál a dovíte se to!

Těhotenská superpotravina číslo 1: Vajíčka

Vajíčka jsou plná proteinů, vitamínů A a E a také cholinu, látky, která napomáhá vývoji mozku vašeho děťátka. Tyto výživové hnací motory se super snadno připravují a je z nich velice rychlé jídlo. Vyzkoušejte je míchaná, se sýrem jako sandwich nebo s lehce osmaženou rýží – vše chutné a ideální pro těhotenskou výživu.

Těhotenská superpotravina číslo 2: Mléčné výrobky

Vápník je pro rozvoj kostí nezbytný. Nízkotučné mléko, sýr vyráběný z pasterizovaného mléka a jogurt jsou vynikajícím zdrojem tohoto důležitého minerálu. Snažte se pít mléko několikrát denně a přidejte k němu porci jogurtu nebo sýra každý den.

Těhotenská superpotravina číslo 3: Ořechy

Dají se nosit s sebou a nekazí se. Ořechy a ořechová másla jsou skvělou svačinou „za chodu" a skvělým zdrojem bílkovin a zdravého tuku, které přispívají ke zdravému vývoji vašeho dítěte. Mandle, burské oříšky i vlašské ořechy jsou dobrou volbou, stejně jako máslo z nich vyráběné.

Těhotenská superpotravina číslo 4: Ovoce

Čerstvé, mražené nebo konzervované ovoce má vysoký obsah vitamínů a vlákniny, které jsou v těhotenské výživě klíčové, protože zabraňují zácpě. Při výběru konzervovaného ovoce si pečlivě přečtěte etiketu. Ovoce konzervované ve vodě je lepší volbou než ovoce v cukrovém sirupu.

Těhotenská superpotravina číslo 5: Železo

Železo je základní minerální látka, která pomáhá vytvářet zásobu krve dítěte a během těhotenství také zabraňuje anémii. Libové maso, obohacené cereálie a špenát jsou skvělými zdroji železa v těhotenské výživě. Mražený špenát se dostane všude a dá se jednoduše připravit (zkuste jej zamíchat do dušeného pokrmu nebo omáčky na těstoviny).

Vývoj vašeho miminka vám asi leží na srdci neustále, takže si uvědomte, že zlepšením své stravy jednoduše podporujete zdraví svého dítěte.

Nakupujte s rozvahou, jezte celozrnné potraviny a snažte se vyhnout zpracovaným potravinám, jak jen to jde. Neváhejte a promluvte si se svým lékařem, máte-li jakékoli dotazy o potravinách vhodných a nevhodných v těhotenské stravě.

Souhlas pro soubory cookies