Pracující maminka. Mohu pokračovat v práci i v těhotenství? Jaká je vhodná práce pro nastávající maminku?

Každá těhotná žena si po určité době klade otázku, jak dlouho může ještě pracovat. V článku naleznete odpovědi na tuto otázku a rady ohledně toho, jak si případně upravit pracovní podmínky v zájmu zdraví a pohodlí!

Mnoho žen se ptá, zda mají v těhotenství přestat pracovat. Nemusí však mít obavy. Převážná většina žen pracuje až do porodu, pokud chtějí. Práce miminku neškodí. Zejména pokud je vhodná z hlediska těhotenství. Nicméně ženy s rizikovým těhotenstvím, například v případě dvojčat nebo s předčasným porodem v rodinné anamnéze, odcházejí na mateřskou zpravidla dříve, aby si zajistily potřebný klid.

Jak se chovat v práci I když nemáte rizikové těhotenství, dodržujte při práci obecné zásady z hlediska zdraví a odpočinku: • Několikrát denně si udělejte přestávku a dejte si nohy do zvýšené polohy. Krevní oběh se během těhotenství zpomaluje a tím, že budete mít nohy ve zvýšené poloze, se oběh zrychlí. To přispívá k omezení otoků nohou. • Snažte se při práci vyhýbat stresu. Pokud je vaše práce spojena se stresem, je nyní vhodná doba naučit se techniky zvládání stresu, například jógu nebo meditaci. • Dbejte na dostatek spánku v noci. Některé ženy jsou v průběhu těhotenství přes den unavenější. Proto je vhodné prodloužit si noční spánek. Pokud máte na pracovišti příhodné podmínky a můžete si zajistit soukromí, můžete si přes den na chvilku zdřímnout i tam.

Zvláštní opatření při práci Některé profese mohou být pro vás i miminko rizikové a pak je třeba, abyste své aktivity omezila nebo přizpůsobila. • Pokud je vaše zaměstnání spojené s těžkou fyzickou prací, poraďte se se svým lékařem. V případě, že máte dobrou fyzickou kondici, nemusíte nic měnit. Ale většina lékařů vám doporučí vyvarovat se činnostem vyžadujícím udržování rovnováhy. Těhotenstvím se mění vaše těžiště, a tím se zvyšuje riziko pádu. • Podobně, je-li vaše práce spojena se zdviháním těžkých břemen, dbejte na to, abyste si nenamáhala záda zejména v druhém a třetím trimestru, kdy vám už roste bříško. Ideální je se zcela vyhnout zvedání těžkých předmětů. • Poraďte se s lékařem i v případě, že pracujete se silnými chemikáliemi. Jako ochrana může stačit obličejová maska a silné rukavice, ale to závisí na konkrétním typu chemikálie.

Souhlas pro soubory cookies