Vedlejší účinky těhotenství. Co dělat se striemi

O striích Strie – tmavé rýhy, které se mohou vytvořit na břiše, prsou, hýždích a stehnech – vznikají, když se pojivová vlákna v pokožce poškodí dlouhodobým natahováním. Kromě toho, že jsou nevzhledné, nemají však žádný dopad na zdraví. A časem mají tendenci spíše vyblednout.

STRAŠÁCI STRIE V několika příštích týdnech se může objevit jeden z nechtěných vedlejších příznaků těhotenství – tolik obávané strie. Naše pokožka má několik vrstev. Prostřední z nich (dermis) je elastická a umožňuje, aby si pokožka udržela svůj tvar, i když se natahuje. Pokud se ale pokožka napíná delší dobu, může dermis ztratit svou elasticitu a v místech, kde se poškodí pojivová vlákna, se mohou objevit linky jiné barvy (hnědé nebo červené, které nakonec vyblednou a získají o něco světlejší odstín, než je přirozený tón vaší pokožky). Proto se strie v těhotenství objevují tak často. Mohou se objevit na břiše, prsou, stehnech, hýždích a na kterékoli jiné části těla, která je zatížená.

JEN POVRCHOVÝ PROBLÉM Ačkoli jsou strie jedním z nepříjemných vedlejších efektů těhotenství, nezapomínejte, že jde jen o kosmetický problém. Dobrou zprávou je, že ve většině případů po narození dítěte vyblednou. Strie nemají žádný vliv na zdraví. Stejně tak nemůžete udělat příliš pro to, abyste se jim vyhnula nebo se jich zbavila, takže za žádné starosti opravdu nestojí. Každodenní natírání zatížených partií hydratačním krémem neuškodí, protože zabráníte vysušení a svědění pokožky, ale na strie samotné to pravděpodobně nebude mít žádný vliv. Proto se snažte je co nejvíce ignorovat a zaměřovat se místo na vedlejší účinky těhotenství na krásné rozkvétající bříško.

Souhlas pro soubory cookies