Vývojové fáze plodu. Ahoj, maminko, já tě slyším! Vývoj miminka

Co je to za hluk? Zvuk je jedním z nejvíce stimulujících aspektů světa vašeho miminka. I když plodová voda zvuk tlumí, je děloha plná zvuků přicházejících z těla matky i zvenčí. Vaše miminko se již leká hlasitých zvuků a věnuje zvláštní pozornost určitým konkrétním zvukům, zejména vašemu hlasu, hudbě a jiným hlasům v blízkosti. Využijte toho.

AKTIVNÍ ZÓNA Miminku se vyvíjí mozek. V lebce miminka se mozek během embryonálního vývoje dělí na laloky, rozvíjí se centrální nervová soustava a na povrchu mozku se tvoří závity (gyri). Všechny potřebné neurony se vytvoří do konce tohoto měsíce, i když nervová spojení se budou vyvíjet daleko déle. Ke změnám dochází i vně lebky. Rysy obličeje, oční víčka a obočí se stávají zřetelnější. Koncem tohoto měsíce bude miminko vážit přibližně 900 g a měřit zhruba 23 cm od temene k zadečku.

CO SE DĚJE? Sluch miminka je již překvapivě dobře vyvinut. I když plodová voda tlumí zvuky, některé z nich do dělohy přesto pronikají. Miminko naslouchá různým zvukům přicházejícím z matčina těla, včetně tlukotu matčina srdce, i zvenčí. V jednotlivých stadiích vývoje plodu k němu pronikají zvuky různé intenzity. Lekají ho hlasité zvuky ve vaší blízkosti, například zatroubení na trubku, prásknutí dveřmi, a na příjemné zvuky, z nichž nejoblíbenější je hlas maminky, reaguje kopáním nožiček. Od této chvíle, kdykoli se váš partner skloní k vašemu bříšku, aby si s ním popovídal, bude mu miminko odpovídat kopáním, případně změní polohu, aby se k hlasu přiblížilo! Je zajímavé, že vaše maličké se už učí rozeznávat mezi vaším hlasem a ostatními hlasy a zvyká si na konkrétní zvuky mateřského jazyka.

MALÝ BACH? Zvolíte-li hudbu, kterou máte rádi, a pouštíte si ji každý den při odpočinku, oblíbí si ji do konce těhotenství i vaše maličké, a pozná ji dokonce i po narození! Asi ze svého miminka tímto způsobem neuděláte hudebního génia, ale naučíte ho, aby mělo rádo hudbu. Hudba miminko významně stimuluje a uklidňuje jeho i vás. Takže v průběhu jednotlivých stadií vývoje plodu zpívejte a mluvte nahlas během dne co nejčastěji a určitě zachovejte tento zvyk i po narození miminka.

Přečtěte si více o zvucích, které plní svět vašeho miminka v různých stadiích jeho vývoje.

Souhlas pro soubory cookies