Výživa během těhotenství. Rýže, fazole, ryby a maso kvůli proteinům

V těhotenství budete vy i vaše miminko potřebovat dostatek bílkovin. Zjistěte si, které potraviny jsou bohaté na bílkoviny, proč jsou živočišné zdroje nejlepší i důležité informace pro vegetariány.

Bez bílkovin se neobejdete ani vy, ani vaše miminko. Správná výživa je v těhotenství mimořádně důležitá a bílkoviny v ní hrají významnou roli. Dodávají vám energii a vašemu miminku aminokyseliny, které potřebuje pro svůj růst.

Správná výživa Při zvažování výživy během těhotenství je třeba věnovat pozornost nejen množství bílkovin, které jíte, ale i jejich typu. Těhotné ženy potřebují „kvalitní“ bílkoviny, tj. bílkoviny s vysokým obsahem všech potřebných aminokyselin. Živočišné bílkoviny jsou kvalitnější než rostlinné. Proto odborníci doporučují, aby ženy v těhotenství konzumovaly živočišné bílkoviny každý den. Vegetariánky nebo veganky (které nejí žádné živočišné produkty, včetně mléčných) by měly jíst speciální kombinace rostlinných bílkovin, například rýži spolu s fazolemi, aby si zajistily přísun všech potřebných aminokyselin.

Potraviny bohaté na bílkoviny Nejlepším zdrojem bílkovin je pravděpodobně červené maso. To však neznamená, že byste musela jíst každý den steak, abyste si zajistila potřebné množství bílkovin. Na bílkoviny jsou bohaté i jiné potraviny, například ryby a drůbež nebo mléčné výrobky a fazole. Během těhotenství je základem správné výživy různorodá strava. Každá z následujících potravin obsahuje cca 15 gramů proteinů: • 2 velká vejce • jedna porce masa, ryb nebo drůbeže (60–85 g) • 60 g tvrdého sýra • 1 hrnek vařených fazolí, hrášku nebo čočky • 1/2 hrnku tvarohu

Některé těhotné ženy nejsou zvyklé jíst hodně masa a mléčných výrobků a mají obavy, aby příliš nepřibraly. Když je ale vaše strava vyvážená, včetně správného množství kvalitních bílkovin v těhotenství, nemusíte mít strach, že budete příliš tloustnout. Nakonec těhotenství je období, kdy se na váze přibírá. Správná strava je nejlepší způsob, jak zajistit zdravý vývoj miminka a jak se cítit dobře.

Souhlas pro soubory cookies